dijous, 20 de novembre del 2008

20-N 2008. Manifestació massiva dels universitaris valencians contra el Procés de Bolonya

El que fa quasi un mes semblava cosa de bojos, tancar-se a les facultats de Filosofia, Geografia i Història i Filologia, avui s’ha demostrat que els estudiants han anant prenen consciència de la problemàtica que suposa la implantació del Pla de Bolonya. Arreu de l’estat espanyol s’havia convocat la vaga i la manifestació, però ha estat a Barcelona i a València on ha hagut una major resposta.

Segons les Assemblees d’estudiants, a València, hi havia 15.000 manifestants, mentre que les fonts policials parlaven de 3.000. A mi em sembla que 15.000 no hi havia, tal volta unes 5.000, però més de 3000 segur. I a diferència de la manifestació del dijous, poc més de cent estudiants, la d’avui ha estat tot un èxit (no ha hagut cap ferit, com sí ha ocorregut a Barcelona, per exemple), amb un munt de joves cridant a viva veu protesten contra el que creuen ofegarà la universitat dins el capitalisme i les empreses, fent l’educació més elitista.

Amb l’augment de la càrrega lectiva, als estudiants se’ls farà més difícil compaginar treball i estudi (i molts, cal recordar, no tenen uns parents rics o simplement uns pares que puguen pagar una carrera al fill o a la filla). A més, de l’eliminació d’algunes carreres “minoritàries” (i ja es sap quines perillen, les d’humanitats, filologia, filosofia... és a dir les que sembla que no serveixen per a res, les que sembla que no produeixen).

Siga com siga, els valencians han d’estar contents, els estudiants valencians han d’estar contents d’ells mateixos perquè han sabut no quedar-se en silenci com tantes altres vegades. Això sí, i dins del meu pensament, ha faltat més soroll, tot i que dins de la manifestació hi havia una colla de tambors que animaven els estudiants. També alguna bengala, i una petita foguerada al inici de la manifestació. S’ha mirat molt de fer el recorregut d’una manera molt civilitzada. Fins i tot es podia veure algú que duia una bossa nugada a la cintura amb pots de cervesa buits, per no deixar-los pel carrer.



Per contra, trobe que ha estat una llàstima que la majoria dels crits de protesta que s’escoltaven eren en castellà (per exemple: ”no nos mires, únete” o “la puta, la puta, la puta de bolonia, yo tenia una carrera y Bolonia me la quitó”, i no entenc perquè, ja que a les aules trobes que la majoria de gent parla valencià. Això sí, en arribar a la Plaça de Manises el manifest s’ha llegit en valencià. La llàstima és que de tanta gent que hi havia no tots ho podien veure. Ací s’ha notat una mica la falta d’organització, perquè s’hagués pogut aconseguir que tothom entrés a la plaça abans de dir la protesta.

També anava una petita banda de musics, entre les primeres pancartes, que tret de tocar La manta al Coll, i alguna altra, han acabat tocat, no sé ben bé, si fent burleta o simplement per animar “por la puerta de Alcalà, con la falda almidonà”, que no entenc molt bé a què venia.

Però bé, almenys, s’ha fet festa dins el marc de la protesta, i la gent s’ha unit; una cosa que semblava molt impensable fa un mes, quan a les parets de la facultat apareixien paperasses pintades amb un rotolador amb allò de “La Universitat es ven, raó: el rector” o “No a Bolonya”.

Amb tot, felicitats a tots aquells que han organitzat la manifestació, i a tots aquells que han participat, no només estudiants, també s’han pogut veure professors, sobre tot alguns de Filosofia.

Sembla que la jove mentalitat valenciana està canviant un poc, i és capaç de protestar i unir-se per combatre un enemic comú.

Una altra cosa a destacar és que per fi Canal 9 ha reaccionat i ha enviat una camareta per gravar l’acte. I que després l’ha ficat a la pantalla, encara que només uns segons.

Ací deixe alguns vídeos i algunes imatges, i també alguns enllaços per tenir més informació respecte al tema.













per llegir el manifest conjunt de les assemblees aquí